Vil du gerne komme sne og frost i forkøbet? Måske du ønsker at forblive sikker i trafikken – også når temperaturen er tæt på frysepunktet? Gør din bil vinterklar med solide og sikre vinterdæk. Det danske vejr er nemlig ofte utilregneligt, og derfor kan vejene godt være glatte om vinteren, selvom der ikke er frost.
Har du brug for hurtig og effektiv hjælp til at montere dine vinterdæk? Hos AutoPartner forstår vi at værne om din sikkerhed i trafikken, derfor hjælper vi dig med at gøre din bil klar til vinter. Hvis du får skiftet til vinterdæk hos os, vil din bil være mere smidig i kulde. Det er ikke kun en tryghed og sikkerhed for dig som bilist, men også for dine medpassagerer.
Skift til vinterdæk og forbliv sikker
Flere danskere vælger først at skifte til vinterdæk, når sneen daler ned på asfalten. Men vejene kan godt være glatte, selvom der endnu ikke er kommet sne og frost. Faktisk risikerer du, at dine dæk kan miste vejgrebet, på trods af at der hverken er is på bilruden eller sne på vejene.
Det skyldes, at temperaturen dykker om efteråret, og gummiet på sommerdækkene begynder at stivne ved 7°C. Det betyder, at vejgrebet allerede er reduceret, så snart du sætter dig ind i bilen, hvis du har de forkerte dæk på. Få flere af vores mange tips og tricks til din bil her.
Måske tænker du, at vinterdæk er undervurderet, medmindre der ligger et tykt lag sne på din rute. Desværre betyder den lave temperatur, at et par sommerdæk står dårligere fast på kolde veje end vinterdæk. Forskellen er nemlig, at vinterdæk er lavet af en anden og blødere gummiblanding end sommerdæk og helårsdæk.
Desuden indeholder vinterdæk tusindvis af små riller, der forhindrer akvaplaning. Særligt når du accelerer, bremser og kører i sving, kan vinterdækket navigere bedre på de kolde vinterveje. Den øget mængde af lameller i selve mønstret betyder, at vinterdækket kan grave sig ned i sneen og få et bedre greb på underlaget.
Skift til vinterdæk, og du får blandt andet:
- Et bedre greb på vejbanen
- En kortere bremselængde
- Mindre risiko for akvaplaning
- De bedste køreegenskaber i vinterhalvåret
Hvornår skal du skifte til vinterdæk?
Stiller du dig selv spørgsmålet: “Hvornår skal man skifte til vinterdæk?” Vi anbefaler, at du kører på vinterdæk fra midten af oktober frem til 1. april, alt efter vejrforhold og temperatur. Er temperaturen under 7°C, kræver det nemlig, at dine dæk kan modstå kulden på vejene.
Selvom der er dage med hverken sne eller slud på vejene, så kan det stadig betale sig for dig at skifte til vinterdæk. En farlig tendens er, at når solen skinner på en kold vinterdag, kan bilister have tendens til at være mindre forsigtige. For når du hverken kan se sne eller frost, kan du ofte undervurdere, hvor glat vejene er – og det kan ende i ulykker.
Er dine vinterdæk ved at være slidte? Dit dækmønster bør være på min. 3 mm, selvom lovgivningen siger 1,6 mm. Vores anbefaling skyldes, at dækkets evner bliver forringet betydeligt, når dækmønstret kommer under 3 mm. Det kan gå ud over dig og dine medtrafikanter. Køber du et helt nyt dæk, er mønstret typisk på mellem 7 og 8 mm.
Alt du skal vide om skift til vinterdæk
1: Kan jeg bruge helårsdæk i stedet for vinterdæk?
Et helårsdæk er en kombination af egenskaberne fra sommer- og vinterdæk. Hvis der bliver saltet og ryddet regelmæssigt på din rute, kan helårsdæk være en fordel for dig. Dog er selv de bedste helårsdæk ikke lige så gode som vinterdæk, når der for alvor er frost og sne på vejen.
2: Hvad betyder M+S mærkningen?
M+S symbol (“snedæk”) betyder et dæk, hvor slidbanemønstret, gummiblandingen og strukturen har fokus på at give dig bedre køreegenskaber på sne end med et standarddæk. Her er der tale om, når du skal igangsætte eller holde bilen i bevægelse. M+S mærkningen skal altid være monteret på alle dine dæk og må ikke blive blandet sammen med sommerdæk.
Men vær opmærksom! Der skal også være et bjerg og snefnug-symbol sammen med M+S mærket, for at der er tale om vinterdæk. M+S-mærket alene sikrer altså ikke, at dækket er et vinterdæk.
3: Hvornår bliver mine vinterdæk for gamle?
Kan dine vinterdæk blive for gamle? Ja, det kan de faktisk, og vi anbefaler, at dit dækmønster er på min. 3 mm. Med tiden bliver gummiblandingen i dækkene nemlig belastet for sne, slud etc., og det går ud over egenskaberne. En tommelfingerregel siger, at vinterdæk kan holde i ca. fem sæsoner eller 5-6 år, men det afhænger af flere faktorer.
4: Hvad er reglerne for vinterdæk i udlandet?
Skal du på kør-selv-ferie i vinterferien eller bare til udlandet i vinterperioden? Der kan gælde forskellige regler i udlandet. Du bør følge op på, om du skal have vinterdæk på samt hvilke regler der er omkring snekæde og pigdæk. Du kan nemlig godt risikere, at dine vinterdæk er lovlige i Danmark, men ulovlige i andre lande. Spørg dit lokale værksted til råds, hvis du er i tvivl.